Activiteiten

 

2016


Studiemiddag: Actieve openbaarmaking van inspectieresultaten

Datum en tijdstip: Dinsdagmiddag 11 oktober 2016: 13.30 – 16.30 uur
Plaats: Houthoff Buruma, Gustav Mahlerplein 50,  Amsterdam

Zie verder onder "Nieuws".  


Studiemiddag : Verbetering productsamenstelling van levensmiddelen, een prioriteit van de NL voorzitterschap van de Raad van de EU

Datum en tijdstipDonderdag 26 mei 2016;  14.00 -17.00 uur
Plaats: Ship Chandlers Warehouse (Gelderse Kade 8,  1012 BH Amsterdam)


2015


Studiedag “Levensmiddelen en fraude”


1 oktober 2015

Het is van alle tijden dat malafide ondernemers proberen consumentenproducten te verkopen door hen wijs te maken dat ze iets anders kopen dan zij in werkelijkheid geleverd krijgen. Melk met water, koffie met zand, meel met kalk, melk met melamine; de lijst is te lang om op te noemen. Aanvankelijk reageerden wetgevers door receptwetgeving: product Y mag uitsluitend de ingrediënten A, B en C bevatten, anders bent u in overtreding. Tegenwoordig ligt de nadruk op een algemeen verbod de consument te misleiden en een algemene verplichting op het etiket te vermelden wat er in het product zit. Als de consument vooraf op de hoogte is gesteld dat het vlees dat zij/hij koopt is ingespoten met water, dan hoeft de wetgever zich er niet over uit te laten of dit wel of niet een goede praktijk is. Het wordt pas fraude als de inspuiting wel plaats vindt, maar de mededeling niet.


Fraudes met ondermeer paardenvlees en biologische eieren en vervalste vis en aangelengd bier in de Verenigde Staten vragen om een herbezinning op dit thema. Wat betekent het verbod de consument te misleiden in de praktijk? Hoe gaat het strafrecht om met fraude in de voedselketen? Wat doet de toezichthouder? Onlangs beboette de NVWA een aantal bedrijven vanwege misleiding van de consument: als lamsvlees verkocht vlees bleek te zijn vermengd met kalkoen- of met rundvlees.


Inleidingen worden verzorgd door Ingeborg Koopmans, officier van justitie bij het functioneel parket en betrokken bij de paardenvlees-affaires inzake Willy Selten en Van Hattem, Ebba Hoogenraad, advocaat te Amsterdam en Marcel van Silfhout, journalist en auteur van het boek “Uitgebeend”. 

De bijeenkomst vindt plaats in het Eye. Het adres is IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam. Het Eye ligt recht tegenover Amsterdam CS. De bijeenkomst begint om 09:30 uur en wordt om 12:30 uur afgesloten. Voor een routebeschrijving zie www.eyefilm.nl. Voor navigatie graag Tolhuisweg 5, Amsterdam opgeven.

U kunt zich bij charlotte.maris@defares.com voor deze bijeenkomst aanmelden. Studiedag "Levensmiddelen en administratieve sanctie" 


Datum: 5 juni 201

De administratieve sanctie, waaronder de bestuurlijke boete, is aan een betrekkelijk geruisloze maar gestage opmars in levensmiddelenland bezig. Daarbij valt op dat de toezichthouder gretig gebruik maakt van de haar toegekende bevoegdheden op het gebied van opsporing, toezicht en handhaving. De rechtsbescherming komt er echter in een aantal gevallen bekaaid van af. Dat roept vragen op. Ook omdat de boetes voor overtreding van levensmiddelenwetgeving (waaronder de Wet Dieren) stevig omhoog zullen gaan als het aan de staatssecretaris ligt. Verder zijn er tal van andere aspecten die nadere bestudering verdienen.  

Inleidingen worden verzorgd door Bert Urlings (Director Quality Control bij Vion Food Group), Kees Schillemans (advocaat en partner bij Allen & Overy), Rogier Stijnen (rechtbank Rotterdam en auteur van het proefschrift “Rechtsbescherming tegen bestraffing in het strafrecht en het bestuursrecht”), Oswald Jansen (hoogleraar Europees bestuursrecht en openbaar bestuur aan de Universiteit Maastricht, juridisch bestuursadviseur en advocaat van de gemeente Den Haag en universitair hoofddocent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht) en André Andeweg, voorheen teammanager en plaatsvervangend directeur Mededinging bij de Autoriteit Consument & Markt, thans hoofd juridische zaken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.   

Verder zal journalist en auteur van het boek “Uitgebeend”, Marcel van Silfhout, een inleiding verzorgen. 


De bijeenkomst vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam en begint om 11:00 uur met een algemene ledenvergadering, gevolgd door een lunch (van 12:00 – 13:00 uur). De inhoudelijke vergadering begint om 13:00 uur. De studiemiddag wordt om 17:15 afgesloten met een borrel. De OBA is naast Amsterdam CS. In de Oosterdokparking is ruime parkeergelegenheid. Zie voor een routebeschrijving www.oba.nl.

U kunt zich bij charlotte.maris@defares.com voor de bijeenkomst aanmelden.

2014

 Studiemiddag dinsdag 16 December 2014

Thema “recalls”.

Programma en sprekers

Inleidingen worden verzorgd door:

* mevrouw dr. Y.M. Huigen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,

* mr. drs. T. Tevonderen, expert bij Cunningham Lindsey,

* drs. J. Borgmeier, veterinair expert en

* Prof. mr. drs. B.M.J. van der Meulen, hoogleraar Wageningen University en tevens voorzitter van de NVLR. 

 

Plaats

De bijeenkomst vindt plaats in het Tassenmuseum op de Herengracht 573 in Amsterdam en begint om 14:00 uur. De studiemiddag wordt om 17:15 uur afgesloten met een borrel.

 

Routebeschrijving

Zie voor een routebeschrijving www.tassenmuseum.nl.

Opgave

U kunt zich bij charlotte.maris@defares.com voor de bijeenkomst aanmelden. 

 

 

 

 

Studiemiddag woensdag 2 juli 2014, Thema “Enforcement”

Deze studiemiddag wordt in samenwerking met de European Food Law Association (EFLA) georganiseerd.

 

Plaats: Holland Van Gijzen, Antonio Vivaldistraat 150, 1083 HP Amsterdam.

Zie voor een routebeschrijving www.hollandlaw.com.  

Aanvang: 14:30 uur.

Keynote speaker is Frank Andriessen, Head of Unit, Food and Veterinary Office.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel.

Opgave bij charlotte.maris@defares.com

Studiemiddag over voedselinformatie aan consumenten

nadere gegevens volgen

 

 

2013

Studiemiddag op donderdag 14 november 2013, thema “levensmiddelenreclame”.

plaats: Baker & McKenzie, Claude Debussylaan 54, Amsterdam. Aanvang 14:30 uur. Zie voor een routebeschrijving www.bakermckenzie.com.   

Inleidingen: Aude Mathy, advocaat te Brussel en Misha Lutje Beerenbroek, advocaat te Amsterdam.

Opgave bij charlotte.maris@defares.com   

 

Studiemiddag over voedselinformatie aan consumenten

komt te vervallen in januari 2014

nadere gegevens volgen

komende activiteiten